luni , octombrie 14 2024
Breaking News

Dezinfectant Instrumentar La Rece

De ce este util un dezinfectant instrumentar la rece?

Utilizarea unui dezinfectant instrumentar la rece este necesara atunci cand vine vorba despre sterilizarea chimica la rece. Aceasta procedura poate fi necesara in cadrul cabinetelor de stomatologie, pentru a steriliza instrumentele stomatologice.

Curatarea echipamentului stomatologic si asigurarea ca este sigur pentru pacienti, este o parte esentiala a responsabilitatilor furnizorilor de asistenta medicala dentara.

In unele cazuri, sterilizarea chimica la rece este necesara pentru a se asigura ca instrumentele sensibile la caldura sunt pregatite corespunzator si sigure pentru reutilizare la pacienti.

Sterilizarea cu un dezinfectant instrumentar la rece

Sterilizarea chimica la rece este un proces popular printre multi profesionisti din domeniul medical. Este o metoda care necesita igienizarea instrumentelor reutilizabile folosind substante chimice lichide aprobate pentru sterilizare chimica. Instrumentele contaminate sunt scufundate intr-o solutie chimica pentru a realiza sterilizarea chimica.

Dezinfectant Instrumentar La ReceAcest proces de sterilizare specific este adesea denumit sterilizare „la rece”, deoarece se aplica cel mai bine instrumentelor sensibile la caldura.

Este vorba despre instrumentele care nu pot rezista la temperaturi mult mai ridicate ale sterilizatoarelor si autoclavelor cu caldura uscata. O autoclava este un recipient incalzit in care pot aparea reactii chimice, ducand la cel mai mare nivel posibil de distrugere a microorganismelor.

Sterilizarea chimica la rece nu trebuie efectuata niciodata pe instrumente sau dispozitive de unica folosinta.

Deoarece metoda de sterilizare chimica la rece nu are caldura intensa prezenta intr-o autoclava sau un sterilizator cu caldura uscata, nu este la fel de eficienta.

In timp ce nivelul de sterilizare este semnificativ in procesul chimic la rece, sterilizarea la caldura este intotdeauna preferata. Metoda are beneficii, dar are si dezavantaje considerabile.

Substante chimice folosite intr-un proces de sterilizare

Cand vine vorba despre utilizarea unui dezinfectant instrumentar la rece, va intrebati probabil ce substante contine acesta.

Exista trei tipuri de substante chimice utilizate in mod obisnuit in procesul de sterilizare la rece. Urmatoarele substante au fost toate aprobate si autorizate de EPA si FDA pentru a fi utilizate in mediile stomatologice:

  • Glutaraldehida (cel mai frecvent produs chimic folosit).
  • Orto-ftalaldehide sau OPA.
  • Solutii de peroxid de hidrogen.
  • Acid peracetic.

Sterilizantul chimic de baza pentru majoritatea unitatilor medicale este glutaraldehida. Exista unele preocupari de mediu si sanatate in jurul utilizarii solutiilor chimice reci, in ciuda desemnarilor de siguranta ale mai multor agentii federale.

Preocuparile legate de sanatate includ monitorizarea nivelurilor de expunere admisibile (PEL) si a efectelor respiratorii de la vaporii chimici. Eliminarea corecta este o preocupare primordiala pentru mediu.

Eficienta dezinfectarii la rece

Metoda folosita pentru curatarea instrumentelor dentare cu un dezinfectant instrumentar la rece trebuie sa fie eficienta in asigurarea sigurantei pacientilor dumneavoastra.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomanda in mod continuu ca unitatile medicale si stomatologice sa utilizeze metode de sterilizare termica ori de cate ori este posibil.

Desi sterilizarea la rece are anumite merite pentru instrumente si cazuri individuale, nu este nici pe departe la fel de eficienta ca alternativa mult mai fierbinte, sterilizatorul.

Stiinta a dovedit ca caldura este cea mai eficienta metoda de penetrare a barierelor dincolo de biofilm si sange pentru a ucide bacteriile si organismele daunatoare.

Nu exista o modalitate simpla de a masura eficacitatea procesului de sterilizare chimica la rece. Din acest motiv, CDC limiteaza utilizarea de catre unitatile stomatologice a sterilizantilor chimici lichizi.

Desi exista cu siguranta unele preocupari serioase in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea procesului de sterilizare la rece, acesta isi are totusi locul in industria dentara. In timp ce CDC a impus limite privind utilizarea sterilizarii la rece in cadrul stomatologic, este inca utila folosirea unui dezinfectant instrumentar la rece pentru proceduri specifice, cum ar fi reprocesarea instrumentelor sensibile la caldura.

Deoarece sterilizarea articolelor de ingrijire a pacientului sensibile la caldura necesita perioade extinse de imersie, este utilizata de obicei numai atunci cand nu exista un alt instrument alternativ acceptabil pentru instrumentele semi-critice.

Verifica si

Pompe de Caldura Aer - Apa

Pompe de Caldura Aer – Apa

Care sunt avantajele si dezavantajele unei pompe de caldura aer – apa? Instalarea unei pompe …

Close