Care sunt avantajele si dezavantajele unei pompe de caldura aer – apa?
Instalarea unei pompe de caldura aer – apa poate fi o solutie eficienta pentru proprietarii de case. In cazul in care va intrebati de ce poate fi o pompa de caldura de acest fel potrivita pentru o casa, veti descoperi in continuare unele dintre cele mai evidente avantaje ale acesteia. Veti avea posibilitatea de a afla si unele dintre dezavantajele lor.
Astfel, cunoscandu-le atat punctele forte cat si punctele slabe, veti putea decide mai usor daca alegeti sau nu o asemenea pompa. Dar, cu siguranta nu veti ramane dezamagiti de felul in care aceasta va functiona pe parcursul anilor.
Pompe de caldura aer – apa: Avantaje
Pompele de caldura aer-apa reprezinta la momentul actual, una dintre cele mai eficiente si inovatoare metode prin care poate fi incalzita si racita o casa sau o alta cladire. Aceasta transfera energia termica din aerul exterior, pentru a va incalzi locuinta pe timpul sezonului rece.
De asemenea, extrage caldura din locuinta pe timpul sezonului cald, si va furnizeaza racirea de care aveti nevoie.
Retineti ca nu sunt arsi combustibili pentru a va incalzi locuinta, iar acesta este unul dintre cele mai evidente avantaje ale acestora. In continuare vom enumera pe scurt unele dintre cele mai evidente avantaje ale lor:
1. Eficienta energetica ridicata
Pompele de caldura aer-apa sunt cunoscute dat fiind faptul ca au o eficienta energetica remarcabila. Aceste echipamente sunt deosebit de eficiente in conditiile in care pot produce de pana la trei pana la patru ori mai multa energie termica decat consuma ca sa va incalzeasca si ca sa va raceasca locuinta.
Acest lucru se datoreaza in totalitate, capacitatii de extragere a caldurii din aerul exterior. Si foarte important, au aceasta capacitate chiar si la temperaturi scazute.
2. Costuri reduse de achizitie si operare
Un alt avantaj impresionant este reprezentat de faptul ca aceste echipamente au costuri reduse. Aici ne referim la costurile de achizitie in primul rand, fiind mai ieftine in comparatie cu pompele de caldura geotermale.
Apoi, fiindca sunt foarte eficiente, pot sa reduca in mod semnificativ costurile pentru a va incalzi iarna locuinta, dar si pentru a va furniza racoare vara.
Aceste pompe nu consuma combustibili fosili sau gaz, care au preturi piperate, pentru a-si face treaba. Au nevoie doar de energie electrica, iar aceasta poate fi provenita si de la palourile fotovoltaice.
3. Impact redus asupra mediului
Folosirea unei pompe de caldura aer – apa are o mare contributie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in conditiile in care acestea utilizeaza in principal energie regenerabila.
In plus, facand o comparatie cu sistemele de incalzire pe baza de combustibili fosili, aceste pompe de caldura nu produc emisii directe de CO2.
Dezavantajele pompelor de caldura cu sursa de aer
Pot fi aduse in discutie si unele dezavantaje cu privire la aceste pompe de caldura aer – apa. Un sistem modern de incalzire care utilizeaza o pompa de caldura aer-apa este intr-adevar foarte eficient.
Dar pompele de caldura saramura-apa si apa-apa sunt si mai eficiente si, prin urmare, consuma si mai putina energie electrica. In plus, randamentul energetic al pompelor de caldura aer-apa la temperaturi exterioare scazute nu este la fel de bun ca la temperaturi mai ridicate.
Inca doua puncte despre care ar trebui sa stiti: pompele de caldura aer-apa pot fi mai ieftin de cumparat decat alte tipuri de pompe de caldura, dar totusi, sunt mai scumpe decat centralele pe gaz sau pe combustibili solizi.
In plus, pompele de caldura cu sursa de aer necesita volume mari de aer. Luati in considerare locul de instalare in timpul fazei de planificare, precum si zgomotul generat de ventilatoare pe masura ce iau aer. Cel mai bine este sa alegeti un model super silentios.